Menú: deconstrucció de bitllet de 500€, amb monedetes de 20 ctms garapinyades. Escarificat de monedes de 2€ amb salsa de bitllets de 100€, regat amb un vi negre de 200€ collita del 2001.

Vaig seure a taula, amb tanta gana que m’estava autodigerint. Ja feia dies que no hi havia menjar als supermercats, ni a les peixateries, ni pa a les fleques. Només alguns restaurants de cuina “alquímica” d’avantguarda, oferien menú.
Quina va ser la meva sorpresa quan vaig llegir el menú, que un esquàlid cambrer em va dur, amb força desgana:
de pirmer: Deconstrucció de Bitllet de 500 € acompanyat de monedes de 20 cèntims garapinyades
de segon: Escarificat de  monedes de 2 € amb una salsa de bitllet de 100 €
Vi: un vi negre de bitllet de 200 €, collita del 2001.
La meva mirada inquisitiva va caure com una enclosa al damunt del pobre cambrer. – Què és això? – vaig preguntar, agrament.
– què vol que li digui – va respondre el vailet – només hi ha diners per menjar.

Aquesta petita incursió literària que m’he permès, serveix per a il·lustrar un futurible, que de seguir el camí que seguim, no trigarà massa en ser realitat.

El Ministerio de Medio Ambiente, de l’anterior legislatura espanyola, va iniciar, a través de la Fundación Biodiversidad i amb fons d’Europa (més de 12 milions d’euros), el programa INDEMARES. El govern actual, no es cansa de “vendre” l’INDEMARES a tort i a dret, com si fos cosa seva, obviant la Directiva Europea que els obliga a crear reserves marines per a protegir la biodiversitat, ja que Espanya és el país cuer en la llista de Km quadrats de mar protegit.

Però, és clar, la protecció de qualsevol aspecte del medi ambient, no dona diners, ans al contrari en costa, segons els seus ulls. Per tant, paral·lelament el govern atorga permisos a una multinacional escocesa (BOE del 17 de Gener del 2013), a traves d’una filial espanyola CAPRICORN SPAIN LIMiTED, 12 permisos per a prospectar hidrocarburs al subsol del fons marí en front de la Costa Brava.

vaixell d'exploració petrolífera

vaixell d’exploració petrolífera

1.155.951 Ha per a prospectar. Des de més enllà de la frontera francesa fins l’altura de Vilanova, passant pels canons submarins del Cap de Creus, la Fonera i Palamós, fins a 120 milles mar endins, en algunes zones (més de 200 Km).

De res serveix haver constatat la presència de rorquals comuns, catxalots, dofins o caps d’olla. Sembla que de res serveix que hi hagi directives europees que protegeixen aquests animals i d’altres, com la directiva 92/43/cee (coneguda per la Directiva d’Hàbitats). Tampoc les lleis nacionals que protegeixen tant els espais com la fauna i flora que s’hi troba.

De res serveixen els treballs finançats pel CSIC (del govern) que desvetllen un dels esculls de corall de profunditat més grans i rics del planeta.

De res serveix que sigui una de les zones més productives de la Mediterrània on hi calen les confraries de Rose, Port de la Selva, Llança, Palamós o Blanes, entre d’altres.

Vindran amb els seus “canons acústics” (Air Guns), emetent explosions a tort i adret per a veure si sota els dipòsits de sal de la llera marina s’hi troben bosses de gas o de petroli, fotent enlaire tot bitxo vivent, destorbant la comunicació dels cetacis, matant tot el que es posi pel mig. Per no parlar dels beneficis que alguns obtindran si s’hi troba alguna cosa. Alguns pocs, però no els qui vivim a la costa. Convertiran les viles i pobles en ports d’amarratge de les flotes, els hotels en cases de “relax” i les platges en el destí de les boletes de quitrà o taques de petroli que sempre s’escapen.

bola de quitrà a la platja

bola de quitrà a la platja

I llavors em pregunto. Servirà d’alguna cosa que ens hi oposem? Serà útil manifestar-se, signar o emprendre accions legals per aturar-ho? És aquest el paisatge que vols veure quan seguis vora el mar?

el paisatge marí del meu poble?

el paisatge marí del meu poble?

Sembla que a Madrid només hi ha ulls pel diner ràpid, pel que et pots embutxacar com a prebendes o favors, i d’això el petroli en sap molt.

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea)

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea)

No se vosaltres, però jo no vull viure en un planeta on un bitllet de 100€ te més valor que el vol d’una baldriga, on tenir un cotxe bo sigui més preuat que sentir el buf d’un rorqual, on un càrrec sigui millor que un mar blau. I com no entra dins el meu pla de treball anar-me’n d’aquest món voluntàriament, penso deixar-m’hi la pell per a evitar-ho. Prenent com a model un company de lluita que a les Nacions Unides va aixecar els braços i va dir: “Tinc una branca d’olivera a la ma dreta i un fusell a la ma esquerra, si us plau, no feu que la meva ma esquerra oblidi que hi ha una ma dreta”. El vol de la baldriga, el buf d’un rorqual o la llum del mar a la posta de sol, s’ho valen.

albert

Anuncis

4 pensaments sobre “Menú: deconstrucció de bitllet de 500€, amb monedetes de 20 ctms garapinyades. Escarificat de monedes de 2€ amb salsa de bitllets de 100€, regat amb un vi negre de 200€ collita del 2001.

 1. Susana

  Yo no quiero ver ese paisaje en esas aguas y playas tan bonitas que hay en Roses, Cap de Creus, en ningún lugar del mediterráneo; y aún menos de España. Si a la naturaleza, a las renovables y NO al petroleo!!!

  Respon
 2. Tina Crespo

  Tens tota la raó i parles com un home valent. Ja seria hora que tots despertéssim. Se’ns ha liquat la sang. Amb la por i la divisió, aconsegueixen que callem com xais. Ens estan assassinant econòmicament, sanitàriament i ecològicament. I ningú diu res, ningú fa res. I ells continuen, enganyant, robant i matant. Ja es hora. Ens passa el mateix que els indis de la Amazònia, però, ells ho tenen mes clar. Fins i tot el nens estan disposats a morir per defensar el seu territori. A veure que farem, nosaltres!!

  Tina

  Respon
 3. Raquel S

  Estic farta d’aquest puto país, d’aquests putos polítics i de què només ens governin gent que no està preparada ni mira pel bé del país, sino per al d’ells mateixos. Hi ha moments en què perds les forces, aquesta situació ja cansa, però què podem fer? apinyar-nos, perquè quan un caigui, hi hagi un regiment al darrere amb més ganes.

  Hem de parar això com sigui. hem de posar d’acord (per primera vegada!!!!!): pescadors, submarinistes, hotelers, empresaris de la costa brava, usuaris, turistes, gent que s’estima aquest petit país.

  només puc dir, ànims!! hem de fer alguna cosa.

  Raquel

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s