DOSSIER Projecte NINAM

 

 

 

 

Projecte NINAM

 

 

 

Logo_Ninam sol bó copia 

 

Dossier

 

 

 

Introducció

Projecte NINAM

Projecte NINAM és la plataforma d’estudi dels cetacis de la conca nord occidental de la Mediterrània, que opera bàsicament a l’entorn del Parc Natural de Cap de Creus, amb port base a Roses.

Des de 2005, Projecte NINAM, ha desenvolupat tasques de control i identificació de les espècies de cetacis del Cap de Creus, així com la col·laboració amb els ornitòlegs del Parc Natural per a detectar la presència de diverses aus marines a la zona pelàgica.

Tanmateix, i en virtut dels convenis signats amb la Universitat de Girona i sobretot amb la Autònoma de Barcelona, concretament amb el CREAF, s’està desenvolupant una web interactiva, basada en el programa MiraMon i usant com entorn el SIG Pesca (creat pel propi CREAF en col·laboració amb el DAAAR), que permet visualitzar els albiraments efectuats per Projecte NINAM al llarg de les seves 8 campanyes del Projecte Physalus, així com introduir noves dades provinent d’altres albiraments al llarg de la costa catalana, per part de qualsevol usuari autoritzat.

CET-CAT2-0

Aquest és el primer graó d’una proposta d’inventari de la biodiversitat marina, ja que el suport permet la introducció de dades de diferents espècies. Tot i que la web és pensada per cetacis, el fet d’usar un SIG comú per a d’altres àmbits: ornitologia, ictiologia, fanerògames, etc…, permet una visualització de conjunt. Com a segona fase a desenvolupar del projecte CetCat 2.0, s’està treballant en un pla de formació dels usuaris d’embarcacions d’esbarjo per a proveir dades al portal, així com en una aplicació per a “smartphone” que permeti la ràpida introducció de dades al moment de l’albirament.

Per a poder dur a terme les activitats, Projecte NINAM s’ha dotat d’un catamarà de 14 metres d’eslora i 7 de mànega, amb capacitat per a 12 tripulants, el “Dzul Haà”, despatxat en llista 6ª i classificació SOLAS QIII; a més d’altres medis tècnics (càmeres digitals i subaquàtiques, ordinadors, etc..).

Per a poder fer front a les despeses inherents a una tasca d’aquest tipus, Projecte NINAM ha optat pel model de “Charter Científic”, presentat al Saló Nàutic de Barcelona, els anys 2005 i 2007, i que gosa de gran acceptació a l’estranger, amb models com els de BlueWest i Tethys a Itàlia, entre d’altres. El projecte no compta amb cap altre font de finançament externa ni esponsorització de cap mena.

Amb el Parc Natural de Cap de Creus s’està col·laborant, des l’any 2006, tant aportant dades de les poblacions de cetacis de la zona, com realitzant altres tasques: col·locació de caixes niu per a ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus) i proves d’anellament d’aquesta espècie, tant a mar com a terra.

Des l’any 2008, col·labora amb el Servei de Fauna del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, realitzant censos d’aus marines i cetacis, a la zona de la ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) de Cap de Creus i Aiguamolls de l’Empordà. Tanmateix realitza amb el Servei, tasques de control de Corb Marí Emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) i suport per a les tasques de control de rosegadors (bàsicament Ratus norvegicus) a l’Illa de S’Encalladora (setembre 2010).

Dins d’aquesta col·laboració amb el Servei de Fauna, s’ha participat en la formació dels Agents Rurals Marins en la detecció i identificació de cetacis a mar obert, dins el curs organitzat pel DMAH.

Projecte NINAM ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Roses, des la tardor de 2007 fins estiu de 2010. En virtut d’aquesta col·laboració, es van engegar tot un seguit d’actuacions de caire divulgatiu a l’entorn de la Vila de Roses, com ara un monogràfic sobre Canvi Climàtic, a la Biblioteca Vicenç Vives de Roses, del 23 al 30 de Juny de 2008 i projecció del Documental “Un món diferent” produït per LaCopa i The End produccions (novembre 2009), o els tallers d’Educació Ambiental dins els cursos de Vela d’estiu que ofereix el Grup d’Esports Nàutics de Roses (GEN), o els Tallers de Cetacis i Conservació de la Biodiversitat i llur impacte sobre el Paisatge a les escoles del municipi, per al curs acadèmic 2008-2009, les tres sortides de camp ( a bord del catamarà) fetes a l’estiu de 2008 amb els joves del CAR de Roses, i la inclusió als programes Mar als Cims de la Diputació de Girona, com a eina pedagògica per al curs escolar 2009-10.

El conveni no es va signar, malgrat les actuacions per ambdues parts es van dur a terme.

Des de 2007 i fins al final de la legislatura, Projecte NINAM ha col·laborat amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) adscrit a Presidència de la Generalitat de Catalunya, en el desenvolupament de models d’ECOTURISME i turisme CIENTÍFIC, marins. El CADS va proposar Projecte NINAM com a pioners en l’Ecoturisme marí.

Veure: www.ecoturcat.cat

Projecte NINAM ha publicat la primera guia de cetacis dels països Catalans, en català.

Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus: Manual d’Albirament i bones pràctiques marineres per a la protecció dels cetacis a Catalunya. Albert López i Gemma Gonzàlez. EBE Editor. Figueres 2010.

Aquest llibre ha estat imprès i editat per Gràfiques Montserrat de Figueres, Alt Empordà, en tintes de soja, paper lliure de clor i de tala controlada i maquinària que usa dissolvents no volàtils.

Està suportat per un ajut concedits pel DMAH.

Des de 2010 Projecte NINAM és membre del nucli actiu del Grup de treball de Custòdia Marina, de la Xarxa de Custòdia del Territori, essent-ne co-coordinador (juntament amb el FAR Barcelona) durant l’any 2011. Sota aquest paraigües s’ha promogut la definició i creació d’acords de Custòdia Marina i se segueix treballant en aquest concepte com a eina vàlida per a la conservació del Medi Marí, sobretot per part de les entitats públiques locals.

L’any 2011 Projecte NINAM entra com a “PARTNER” a ACCOBAMS (Tractat internacional per a la conservació dels cetacis de la Mar Negra, Mediterrània i aigües atlàntiques adjacents). D’aquesta forma Projecte NINAM participa en la conservació dels cetacis dins un marc supra-governamental i està capacitada per a desenvolupar projectes transfronterers.

http://www.accobams.org/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=60

En aquests moments Projecte NINAM està iniciant la col·laboració en un projecte  internacional dissenyat pel  CTM  (Centre Tecnològic de Manresa), conjuntament amb la University of Florida i Cousteau Divers, per a fomentar la educació sobre la recerca en Biodiversitat marina, en un programa de transferència educativa, suportat per fons europeus.

Projecte NINAM te un domini propi a Internet:

www.projecteninam.org

de caràcter estàtic, en vàries llengües.

A més un portal dinàmic, en forma de blog:

https://projecteninam.wordpress.com

on a part de donar a conèixer el projecte, s’elaboren continguts pedagògics per a qui els pugui necessitar, i on també es pengen les cròniques de les sortides.

Aquest blog en 9 mesos de vida ha rebut 20.000 visites, i les seves cròniques són nº 1 de lectures d’entre 1.500.000 entrades diàries.

Les dades de contacte de Projecte NINAM són:

Correu electrònic:  projecteninam@projecteninam.org

Adreça postal (que no fiscal):

Projecte NINAM

C/ Almirall Federico Gravina, 6

17480- Roses

Girona

Telèfons:

Albert López: 607824569

Gemma Gonzàlez: 667597734

 

L’equip Humà de Projecte Ninam:

INFORMACIÓN PERSONAL

 • § Nombre y apellidos:     Gemma González Potrony

  Sam i Gemma, Gemma i Sam

  Sam i Gemma, Gemma i Sam

 • § Teléfono móvil:             667597734
 • § Fecha de nacimiento:    18-09-1973
 • § DNI:                             43.524.393
 • § Carné de conducir:        B-1

 

FORMACIÓN ACADÉMICA

2001     Licenciada en  Ciencias Biológicas. Universidad de Barcelona. UB.

2008   Patrona Portuaria.

 

FORMACIÓN COMPLEMENTARIA

1996     Curso Preparatorio de Inglés para el First Certificate. Dansfield College.

Surrey (Inglaterra).

1997    Curso de Adiestramiento de Mamíferos Marinos. Zoo de Barcelona.       Barcelona.

1997   Curso de Mamíferos Marinos. Fundación FDS-CIB. Zoo de Barcelona.

Barcelona.

1998    Curso de Introducción a la Salud Internacional y Vacunas. Universidad de Barcelona. Barcelona.

1998    Curso de Aplicación de la técnica FISH al diagnóstico citogenético y cromosómico.

1999      Curso de Biología Marina. Escola de Mar, Institut d’Estudis Marins de Badalona. Barcelona.

2000      I Curso de Medicina Veterinaria en Mamíferos Marinos. Universitat Autònoma de Barcelona.

2000    Curso de Iniciación al Mundo Submarino. C.I.B. Universitat de Barcelona.

2001      Curso de Cetáceos de las Costas Catalanas desde el mar. ICHN. Cap de Creus.

2001     Curso introductorio a la Gestión de Proyectos de       Investigación. ICHN.  Parc científic de Barcelona.

2001     Curso de Clínica y Recuperación de tortugas marinas y delfines. CRAM.

2001    Curso de Buceo 88 OWD (Open Water Diver) 25m. C.I.B. Universitat de    Barcelona.

2002      Curso de Terapia Asistida con Delfines. Zoo de Barcelona.

2004                 Certificado de Animal training seminar. Antibes. France.

2007      Patró Portuari.  Con Mando.

2008      Certificat Bàsic de Passatge

2008   Certificar Bàsic de Navegació.

 IDIOMAS E INFORMÁTICA

 

                       Catalán y Castellano:   Lengua materna

Inglés:  First Certificate Degree certificado por la Universidad de

Cambridge.

Italiano: Nivel alto de habla i comprensión

Francés:Nivel elemental de comprensión y habla.

Conocimientos informáticos de ofimática e Internet entorno Windows.

 

EXPERIENCIA PROFESIONAL

 

1996                        Estancia de 6 meses en Londres trabajando de “au pair”.

1997-99                 Profesora de primaria y secundaria en la Academia CAMI.

1997-98                Becaria durante 1 año en el laboratorio de Genética Humana del Centro de Análisis Clínicas MDB, según Convenio de Cooperación Educativa con la Universidad de Barcelona.

1998-2000          Genetista de diagnóstico citogenético en el centro MDB.

2001                     Práctica de 120 horas en las instalaciones del parque de animales marinos Mundomar. Benidorm. El contenido incluye estudios de comportamiento del grupo de delfines (Tursiops truncatus), sus cuidados diarios, entreno, revisión veterinaria, tratamiento de aguas, preparación de alimentación y actividades subacuáticas para el mantenimiento de las piscinas.

Los mismos estudios se han realizado en el departamento de pinnípedos con leones marinos (Otario byronia, Zalophus californianus), focas (Phoca vitulina) y osos marinos (Arctocephalus pusillus).

2001                    Práctica de 80 horas en el Centro de Recuperación de animales   marinos de Premià de Mar (CRAM). El contenido incluye extracción de anzuelos (arte de palangre principalmente) del grupo de tortugas marinas (Careta careta), sus cuidados diarios, revisión veterinaria, análisis bioquímicos, hematológicos, microbiológicos y parasitología, tratamiento de aguas, preparación de alimentación, y actividades subacuáticas para el mantenimiento de las instalaciones que el centro tiene en el puerto (revisión y reparación de redes……..).

Incluye también encuentros y charlas con diferentes cofradías de pescadores del litoral catalán.

2002-2004              Entrenadora de delfines y leones marinos en el Zoo

de Barcelona.

 

2004-2005                Entrenadora de delfines en Oltremare SRL , Riccione, Italia.

Desde 2004             Co-creadora de Projecte Ninam SL.: Desarrollando las siguientes tareas:

Responsable de Avistamientos y foto-identificación de cetáceos.

Coordinadora de estudiantes/becarios/as.

Tutora de prácticas de Estudiantes de la U. de Girona. i U. Autònoma de Barcelona.

Capitana del Dzul Haà des de 2008.

2009-2012 –          Educadora Ambiental “free lance” trabajando en PN de Cap de Creus, PN d’Aiguamolls de l’Empordà, AP de l’Albera, en diferentes talleres de naturaleza. Así como para Fundación Jane Goodall (Barcelona) en diferentes talleres de medio marino.

2010  i 2011 –        Parc Natural de Cap de Creus. Patrona de la embarcación Mascarell II, de vigilancia e información dentro de las aguas del Parc Natural.

PUBLICACIONES

 

                      Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus: Manual d’Albirament i bones pràctiques marineres per a la protecció dels cetacis a Catalunya. Albert López i Gemma Gonzàlez. EBE Editor. Figueres 2010.

Projecte NINAM, a platform for the study of cetaceans and seabirds in north catalonian coast. Gemma Gonzàlez & Albert López, dins la XXV Annual Conference of the European Cetacean Society, Cádiz 21-23 de Març de 2011.

MIEMBRO DE:

–        Xarxa de Custòdia del Territori. Grup de Custòdia Marina (nucli actiu)

–        Societat Catalana d’Educació Ambiental.

–        ACCOBAMS (Tratado para la Conservación de los Cetáceos del Mar Negro, Mediterráneo i aguas atlànticas adyacentes). Delegada oficial de Projecte NINAM

                                                                                                                

DADES PERSONALS

 alo
Nom: Albert López i Larrosa

Data de Naixement: 4 d’Agost de 1958

Adreça : Gravina, 6

17480-Roses. Girona

Telèfon: 607824569

E-mail: albert@projecteninam.org

 

ESTUDIS REALITZATS:

Llicenciat en Psicologia del Treball i les Organitzacions per la Universitat de Barcelona, any 1993.

Formador en Tècniques de Comunicació per l’Institut de Desenvolupament Europeu de Comunicació, Perpignan, França, any 1989.

Patró d’Altura: Grau Superior de Navegació, pesca i Transport Marítim a l’Escola de Capacitació Nàutico Pesquera de Catalunya. 2010-2011.

 • Certificats/Especialitats:
  • Bàsic
  • Bucs de passatge, RO-RO i diferents RO-RO
  • Atenció Sanitària Inicial
  • GMDS Restringit
  • Supervivència a la Mar i Bots de Rescat No-Ràpids
  • Avançat de Lluita Contra Incendis a Bord

Patró Professional d’Esbarjo: ECNP de Catalunya. 2010.

Capità de Iot. ECNP de Catalunya 2010.

 

LABORAL:

Des l’any 1978 fins el 2004, diverses tasques al Zoo de Barcelona, entre les que s’inclouen:

–       secció de museografia

–       recuperació de rapinyaires

–       entrenament de mamífers marins

–       supervisió del grup d’entrenadors

Des de Setembre de 2004 a Març 2005, Director Tècnic del dofinari Laguna dei Delfini, de l’Empresa Oltremare S. R. L. Riccione, Itàlia.

De Desembre 2006 a Març 2007, Consultor per la Secció de Mamífers Marins de l’Acquario di Genova.

Des de l’any 1989 Formador en Tècniques de Comunicació, treballant com a “free lance” a diferents empreses de Formació.

De Novembre de 1990 fins Novembre 1991, Co-Director de Cursos Subvencionats a la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), realitzant les tasques de:

-Coordinació de Cursos de Comunicació.

-Confecció de Programes Pedagògics per als Cursos de:

. Tècniques de Comunicació

. Formació de Formadors en T. C.

Des Gener de 1991, Formador de Formadors de les esmentades tècniques.

Des 1991 fins 1998, Creador i Director del Gqu4tre, Grup de Noves Tendències en Recerca del Comportament, adscrit a l’Àrea de Cibernètica de la Comunicació, realitzant:

–   Cursos de Comunicació Integral Sistèmica.

– Treballs d’investigació sobre Comunicació de mamífers marins.

L’any 1996, col·laboració amb l’escultor Lorenzo Quinn, en la realització de l’escultura “El Peix de l’Amistat”, exposada al municipi de Castelló d’Empúries (Empuriabrava), confeccionant els texts que l’acompanyen.

Des l’any 1998 realitzant cursos i seminaris de Comunicació Eficaç en els àmbits de:

–       Comunicació

–       Vendes

–       Atenció al client

–       Dinàmica i Conducció de grups

–       Motivació

 

Des 1998 fins 2005, professor de Bioacústica Subaquàtica de la Universitat Ramon Llull, Enginyeria La Salle.

Expert de la CNAE 92,53 per a donar suport a les auditories ISO 14001 i verificacions EMAS mediambientals, per al ICICT, Maig de 2001

Des 2004, Co-Creador i Cap de Recerca del Projecte NINAM d’estudi dels cetacis de la Mediterrània, desenvolupant les següents tasques:

–       Tutor d’alumnes de pràcticum Facultat de Psicologia U.B.

–       Coordinador dels projectes de recerca.

–       Responsable de seguretat i intendència.

–       Patró del “Dzul Haà”

 

 

CURSOS IMPARTITS

A part dels cursos de Tècniques de Comunicació impartits regularment a la PIMEC des l’any 1989 fins principis de 1996, i els realitzats com a formador contractat dins i fora el Gqu4tre, s’han realitzat els següents cursos amb caràcter singular:

Comportament de cetacis en captivitat, dins del Curs d’Etologia (1990-2003) organitzat per l’Escola de Biologia del Parc Zoològic de Barcelona.

Entrenament i recerca amb Cetacis: Una aproximació pràctica. Dins els Intercanvis professionals d’estiu de l’Institut Català de Psicologia, COPC, 1 i 13 de Juliol de 1995.

Entrenament i recerca amb Cetacis: Una aproximació pràctica. Dins els cursos d’estiu organitzats per l’Escola de Biologia del Parc Zoològic de Barcleona, (1996-2003)

Learning the nursing behavior: An experience of two new dolphin babies, second generation”. Presentat al 25è Simposi de la European Association for Aquatic Mammals, Duisburg (Alemanya), Març de 1997.

Comunicació acústica intraespecifica en Cetacis. Dins els tallers de la 7ª Setmana Psicològica, organitzats per la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona; Novembre, 1998.

Comunicació Intraespecífica en Cetacis. Conferència-Taller dins la VIII Setmana Psicològica, organitzada per la Facultat de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, 1999.

Recerca Experimental en Cetacis. . Conferència-Taller dins la IX Setmana Psicològica, organitzada per la Facultat de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, 2000.

Comunicació Intraespecífica en Cetacis i Teràpia Assistida per Dofins. Conferència-Taller dins la X Setmana Psicològica, organitzada per la Facultat de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, 2001

Teràpia Assistida per Dofins. Des Gener de 2001, al Dept. d’Educació del Zoo de Barcelona.

Clínica i Conservació d’Animals Marins: Ocells, Tortugues i Mamífers. Estius de 2001 i 2003, Organitzats per la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

Cetacis de Cap de Creus / Badia de Roses per a diversos organismes i institucions, des de 2005

CONFERÈNCIES I SEMINARIS IMPARTITS

                       La Comunicació com a eina en l’entorn de la Salut Mental. a l’Institut Frenopàtic Tomàs Dolça de Barcelona, Abril de 1994.

La Comunicació a l’entorn de les Organitzacions. a la Facultat de Dret i Economia, Universitat de Lleida. Maig de 1994.

 

                       La modificació de Conducta aplicada a l’entrenament de Mamífers Marins, amb finalitats lúdiques i científiques: Una aproximació teòrica. al Simposi de la XI Reunió Anyal de la SCRITC (Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament). Bellaterra (Barcelona), 11 de Maig de 1996.

Comunicació Persuasiva. Per a l’equip docent de l’IMAS (Hospital del Mar (2004).

Els cetacis de la mar d’amunt. Grup d’esports nàutics de Roses. (estiu-2005 i 2008) i Biblioteca Vicens Vives (Roses) Hivern 2005.

Taller de Cetacis: conducta predatòria i sistema locomotor. Grup d’esports nàutics de Roses, (des de 2005)

Taller de Medi Marí. Biblioteca Vicens Vives, Roses. (hivern 2005)

Diferents conferencies sobre estudi i recerca de cetacis a mar obert, entre els anys 2006 i 2012, per a: Fundació Olof Palme, DMAH Generalitat de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat Rovira i Virgili, Escola Universitària Blanquerna URL, Saló Nàutic de Barcelona.

PUBLICACIONS:

Aprendizaje de resolución de Problemas Sencillos (Emparejamiento de Muestra) en el Delfín Mular (Tursiops truncatus). Presentat al IV Congreso Nacional y I Iberoamenricano de Etología. Cáceres, 1992.

                       Analisys of the breathing pattern of Tursiops truncatus, using the Complex System Theory. Presentat a la: 1st Mondial Conference of Marine Mammals, Monaco, Gener de 1998.

Using fractal dimension to asses changes in breathing pattern of cetaceans, caused by environmental situations. Presentat al: 8th Annual International Conference of The Society for Chaos Theory in Psychology and Life Sciences, Boston (Massachusetts), Agost de 1998.

                         Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus: Manual d’Albirament i bones pràctiques marineres per a la protecció dels cetacis a Catalunya. Albert López i Gemma Gonzàlez. EBE Editor. Figueres 2010.

                         Are marine protected areas (MPA) free of acoustic pollution? Case examples of noise from fishing and shipping activities in deep-water areas of the Mediterranean  Lucía Martina Martín 1,2, Ana Tejedor 3, Albert López-Larrosa  and Natacha Aguilar1,

Cabrera: cita con la aventura. Apnea,Novembre 1995.

Col.laborador esporàdic de la revista d’informació mensual del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), Full informatiu.

 

PREMIS

Premi a Esdeveniments Notables concedit per la Fundació PIMEC, Octubre de 1994.

2ón Premi del Concurs Periodístic de divulgació científica, convocatòria 1996, organitzat pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Girona, amb l’article ¿Hablan los Delfines?

Currículum vitae Projecte NINAM

–       2005. Compra del Catamarà “Dzul Haà” de 14 m. d’eslora i 7 de mànega. 4 cabines dobles amb WC propi i 4 llits individuals.

–       Des de 2005. 8 campanyes de control de la població de cetacis i ocells marins a Cap de Creus/Badia de Roses.

–       Des de 2007 col·labora amb el Parc Natural de Cap de Creus en el control dels ocells marins de la zona pelàgica.

–       Des de 2005 realitzant accions formativo-divulgatives a escoles : Pit Roig (Barcelona), CEIP joaquim Vilamajó (Navata), IES Cap de Creus (Cadaqués) i Biblioteca Vicens Vives (Roses), Grup d’esports Nàutics (Roses), CAR de Roses, IES Illa de Rhode (Roses), IES Cap Norfeu (Roses).

–       Desembre 2006, Expo tertúlia “La Nostra Mediterrània, encara un món meravellós” al Sisplau de Roses.

–       Des de 2007 a 2010 col·laborant amb l’Ajuntament de Roses

–       De 2008 a 2010, contractats i col·laborant amb el Servei de Fauna del Dep de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya en la realització de transsectes a la ZEPA i ZEICMM de la zona de Cap de Creus/Badia de Roses.

–       Hivern 2008 col·laborant amb el Dept. de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya en la col·locació de caixes niu per a H. pelagicus a l’illa de s’Encalladora.

–       Tardor 2008: Participació, i representació de la Vila de Roses a l’event “Sailing to Barcelona” dins el WCC de l’IUCN a Barcelona, i participació al propi congres de la IUCN.

–       Des de Maig de 2009 i 2010, participant en els tallers anuals de Processat de Dades per a la recerca amb Cetacis, organitzats per ALNITAK i finançats per la Fundación Biodiversidad,  Ministerio de Medioambiente, a Valsain, Segovia.

–       Febrer 2009, participació en els grups de treball del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Presidència de la Generalitat de Catalunya en l’elaboració d’un dossier sobre ECOTURISME a Catalunya.

–       Setembre 2009. Membre de la Xarxa de Custòdia del Territori, entrant al Grup de Treball de Custòdia Marina.

–       Octubre 2009, invitat a les Jornades del 10è aniversari del CADS sobre Desenvolupament Sostenible, Consorci el Far, Barcelona.

–       Setembre-Octubre 2009, col·laborant amb ALNITAK (Múrcia) dins el Projecte INDEMARES de Fundación Biodiversidad (Ministerio de Medio Ambiente Espanyol) en la formació d’experts en albirament de cetacis i protocols de recerca en cetacis, a Algèria i Tunísia, conjuntament amb els governs d’ambdós països.

–       Octubre 2009. Projecte NINAM entra com a membre d’ACCOBAMS (Tractat per a la conservació dels cetacis de la Mediterrània, Mar Negre i aigües atlàntiques adjacents)

–       Octubre 2009. Participant a les IV Jornades de la XCT a Lluçà, Lluçanés.

–       Desembre 2009, confecció d’un informe sobre els cetacis de Cap de Creus / Badia de Roses, encarregat pel Parc Natural de Cap de Creus.

–      Projecte NINAM és inclosa dins el DIRMAS, directori de Recerca en Medi Ambient i Sostenibilitat.

–       Any 2010, Membre del Nucli Actiu del Grup de Custòdia Marina de la Xarxa de Custòdia del Territori

–       Participació a les Jornades Tècniques d’Innovació i Sostenibilitat Turística, dins el Saló Internacional de Turisme de Catalunya, Organitzat per l’Agència Catalana de Turisme i el Dept. d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Abril de 2010.

 

–       Des d’abril 2010, formant part de la Xarxa per al Foment  de l’Ecoturisme a Catalunya, ECOTURCAT, del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Generalitat de Catalunya.

–       Any 2010, pagament d’una Ecotaxa al Parc Natural de Cap de Creus, en concepte d’usdefruit del Parc, durant les campanyes d’estudi dels cetacis de la zona.

–       Desembre 2010: Publicada la: Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus: Manual d’Albirament i bons pràctiques marineres per a la protecció dels cetacis a Catalunya. Albert López i Gemma Gonzàlez. EBE Editor, Figueres, 2010.

–       Any 2011, Co-cordinació del GTCM de la XCT

–       Març 2011. Presentació del pòster :  Projecte NINAM, a platform for the study of cetaceans and seabirds in north catalonian coast. Gemma Gonzàlez & Albert Lópeza, dins la XXV Annual Conference of the European Cetacean Society, Cádiz 21-23 de Març de 2011.

–       Juny 2012. Convidats al Festival Terra de Mar de Palamós.

 

 

DOSSIER DE PREMSA DE PROJECTE NINAM

Resum notícies més destacades

 

 • 2004  El Medi Ambient TV3. Albirament de Balenes al Cap de Creus i Badia de Roses

 

 • 2005  El Medi Ambient TV3. Dofins de Cap de Creus i Badia de Roses

 

 • 2005  El Medi Ambient TV3. Parlen els Dofins?

 

 • 2005  Rutas del Mundo.  Article de 2 planes

 

 • 2005  Saló Nàutic de Barcelona “PROJECTE NINAM PRESENTA EL CHARTER CIENTIFIC”, Espai de Mar

 

 • 2006  Catalunya Directe TV2 Connexió amb directe al Port de Roses i Reportatge posterior de 15 min.  a bord del Dzul Haà, dins la campanya 2006 del Projecte Physalus de control dels rorquals

 

 • 2006  Revista Descobrir Catalunya, Portada i 4 pàgines.

 

 • 2006  El Diari de Girona (5 de Novembre)  2 pàgines dins la secció comarques, parlant de Projecte Ninam com a plataforma d’estudi de les balenes de Cap de Creus.

 

 • 2006  Telenotícies Comarques de TV3. http://www.tv3.cat/videos/218114529Referència sobre la inauguració de l’Expo-Tertúlia: “LA NOSTRA MEDITERRÀNIA, ENCARA UN MÓN MERAVELLÓS” organitzada per Projecte NINAM a Roses.

 

 • 2006  Telenotícies Migdia de TV3. Referència sobre la inauguració de l’Expo-Tertúlia: “LA NOSTRA MEDITERRÀNIA, ENCARA UN MÓN MERAVELLÓS” organitzada per Projecte NINAM a Roses.

 

 • 2006. (24-Març) Catalunya Ràdio. Tal dia farà un any. 30 min sobre Projecte NINAM i llur activitat a Cap de Creus amb cetacis.

 

 • 2006  Empordà. Notícia d’una plana sota el titular “UN MAR DE NATURA AL SI US PLAU DE ROSES”

 

 • 2006  Hora Nova.  Una plana sota el títol: “PROJECTE NINAM ESTUDIA ELS CETACIS DEL CAP DE CREUS I PREPAREN SORTIDES PER ESTUDIANTS”

 

 • 2006 Capus 33. Canal 33. Projecte NINAM com a possibilitat de fer pràctiques d’empresa per a les universitats Autònoma de Barcelona i U. De Girona.

 

 • 2007  Avui. Suplement Plaers.  3 pàgines a Projecte NINAM i l’estudi que està duent a terme sobre cetacis a Cap de Creus.
 • 2008 Diari de Girona. 1 Plana sobre el pas de balenes per davant de la costa catalana i l’activitat de Projecte NINAM.

 

 

 

 • 2008 A Pagés (31-Octubre). http://www.tv3.cat/videos/718209Programa sobre l’activitat de la dona a Catalunya, recollint la feina de Gemma Gonzàlez a Projecte NINAM.
 • 2008 Avui. Notícia sobre l’activitat de Projecte NINAM i l’Ajuntament de Roses al Sailing to Barcelona, de l’IUCN.
 • 2008  Saló Nàutic de Barcelona. Presentació a l’Espai de Mar de “Projecte NINAM, 4 anys d’estudi dels cetacis de Cap de Creus”
 • 2008 (30-desembre) Diari Empordà. Article de tres planes. Balenes i Dofins posen al descobert la biodiversitat de la costa empordanesa.
 • 2010 (12-3-2010) Diari de Girona. Pagament de l’Ecotaxa a Cap de Creus.
 • 2010 (19-09-2010)  Programa: El Escarabajo Verde. (TV2, RTVE)  http://www.rtve.es/alacarta/#881110  Sobre les propostes d’educació ambiental a mar obert, contraposades a la validesa dels zoològics i aquaris.
 • 2010 i 2011  Diverses notícies sobre la publicació i presentació de la guia de Cetacis: TV3 comarques. Descobrir. Diari l’Empordà. Diari de Girona. Punt Diari. Com Radio.
 • 2012 Documental sobre la recerca en Cetacis a mar obert, per a la TV de Malta.
 • 2012. Diferents reportatges sobre l’estada de Projecte NINAM al festival Terra de Mar de Palamós i els treballs sobre la població de dofí mular de la costa catalana. Antena 3, BTV, TV3, TV2.
 • 2012 Reportatge France 3 sobre Projecte NINAM i les 3 balenes albirades a la zona de Cap de Creus / Banyuls (setembre-2012).

DOSSIER PREMSA CETCAT 2.0

SOITU del 03-03-2009:

http://www.soitu.es/soitu/2009/03/03/info/1236080308_243246.html

LEVANTE el MERCANTIL VALENCIANO del 03-03-2009:

http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_44_562371__Ciencia-y-Salud-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

ADN del 03-03-2009:

http://www.adn.es/tecnologia/20090303/NWS-0807-Barcos-avistamientos-colaborar-catalanes-cetaceos.html

ADN DE LLEIDA del 03-03-2009:

http://www.adn.es/local/lleida/20090303/NWS-0807-Barcos-avistamientos-colaborar-catalanes-cetaceos.html

DIARIO de MALLORCA del 03-03-2009:

http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_18_441285__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

ECODIARIO del 03-03-2009:

http://ecodiario.eleconomista.es/noticias-email/1073193/Barcos-de-pesca-y-de-recreo-catalanes-podran-colaborar-en-el-avistamientos-de-cetaceos

LA OPINIón DE GRANADA del 03-03-2009:

http://www.laopiniondegranada.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_30_109552__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA OPINIón DE GRANADA del 04-03-2009:

http://www.laopiniondegranada.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030400_30_109552__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA MAR PLANA

http://lamarplana.blogspot.com/2009/03/barcos-de-pesca-catalanes-podran.html

EL FARO DE VIGO

http://www.farodevigo.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030400_26_302383__CienciayTecnologia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA OPINIÓN DE MURCIA

http://www.laopiniondemurcia.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030400_15_154249__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA OPINIÓN DE MALAGA

http://www.laopiniondemalaga.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030400_17_241827__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA OPINIÓN A CORUÑA

http://www.laopinioncoruna.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_18_265464__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA OPINIÓN DE ZAMORA

http://www.laopiniondezamora.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_18_339021__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

INFORMACIÓN- EL PERIÓDICO DE LA PROVINCIA DE ALICANTE

http://www.diarioinformacion.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_30_859014__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

DIARIO DE IBIZA

http://www.diariodeibiza.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030300_11_311027__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

LA PROVINCIA (DIARIO DE LAS PALMAS)

http://www.laprovincia.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009030400_19_213335__Ciencia-Barcos-pesca-catalanes-podran-colaborar-avistamientos-cetaceos

Un pensament sobre “DOSSIER Projecte NINAM

 1. Retroenllaç: Projecte NINAM ferit de mort ! « PROJECTE NINAM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s