La Fotoidentificació del Dofí Mular (1)

Per sort per a nosaltres, els dofins, així com tots els cetacis, pel fet de ser mamífers han de sortir a respirar a la superfície. És precisament aquest moment que els podem observar i gaudir de llur presència, però sobretot, ens serveix per a poder fer una fotografia de l’aleta dorsal.

Dofí Mular (Tursiops truncatus)

L’aleta dorsal dels dofins és un apèndix de teixit connectiu, no hi te os, que li serveix com a estabilitzador de la natació, però sobretot te funcions termoreguladores, és a dir, l’ajuda a mantenir la temperatura del cos dins d’uns límits tolerables. Seria l’equivalent a la llengua dels gossos. Funciona com un radiador. L’aleta caudal no te la capa de greix que aïlla als cetacis del fred mar, així,  quan la temperatura corporal puja, els vasos que la irriguen es dilaten, així passa més sang, i es refreda per convecció, ja que la temperatura de l’aigua és inferior a la de l’interior del cos.

Tenen altres “radiadors” a tal efecte, com les aletes pectorals i la caudal, que funcionen de forma igual.

Aquesta aleta dorsal, és molt prima al seu extrem posterior, limitant-se a una fina capa de pell. Per aquest motiu, sigui per mossegades o per traumatismes amb pedres, arts de pesca o d’altres, es danya fàcilment.

aleta dorsal d’un Dofí Mular

aquestes petites osques, a voltes no tant petites, serveixen per a identificar-los, ja que és molt difícil que dos animals tinguin el mateix nombre de ferides i que aquestes siguin idèntiques, és com la nostra empremta dactilar.

Tanmateix aquesta aleta presenta formes diferents, com ara els nostres nassos, però aquestes diferències no son prou evidents per a fer-se servir per si soles com a tret identificant, a menys que presenti alguna malformació innata.

Així doncs, l’aleta dorsal és un indicador molt fiable de la identitat de l’animal, quan presenta osques o marques permanents.

Un petit problema és durabilitat de les marques, ja que d’un albirament a un altre, l’animal pot haver patit alguna ferida que distorsiona les marques anteriors. Si aquesta nova ferida és molt gran, com per exemple una amputació total o parcial de la mateixa, pot arribar a significar la “pèrdua” de la identitat d’aquell animal.

Aleta dorsal amputada en un membre d’un dels grups de Cap de Creus

Per això, un cop tenim les marques identificades, procurem afegir-hi altres trets que ens poden ajudar, com el dibuix del costat, altres ferides o marques al cos, el dibuix de la cara i sobretot, amb qui sol anar, quins son els seus companys de grup habitual.

Dofí mular identificat, nº de catàleg: PN050Tt

Com pots comprendre, aquesta és una tasca molt feixuga, ja que per estar segur de que tens una identificació, has de passar moltes hores davant de l’ordinador, mirant, classificant, comparant, ….

Per aquest motiu, obtenir el major número de fotografies de cada individu i de cada albirament és molt important. Per anar bé, a cada albirament hauríem de tenir al menys una fotografia bona de cadascun dels membres del grup, i si has sortit amb nosaltres hauràs pogut veure que això és pràcticament impossible.

Un cop l’animal te un codi assignat, passa a formar part del catàleg, i cada cop que hi hagi un nou albirament, abans de classificar una aleta caldrà comparar-la amb els que ja estan classificats, per tal de veure si aquell animal ha estat albirat amb anterioritat. Quan això passa, BINGO! tenim el que se’n diu una RECAPTURA, és a dir, l’animal ha sigut “capturat” en una altra ocasió.

Això ens permet saber quins són els moviments al llarg del temps i l’aprofitament de l’espai d’aquell animal, així com saber qui conforma els diferents grups, clans, escamots, etc….

Saber qui són, ens permet conèixer l’estat de la població, si creix, si minva, si aquests moviments són per naixements o defuncions o bé per incorporacions desercions d’altres grups, etc…

El dofí mular és una espècie amenaçada segons tots els organismes oficials: IUCN, Directiva d’hàbitats de la CE, CNEA, etc.. Però sobretot els que viuen a la Mediterrània. És per això que conèixer-los és la millor eina per engegar plans de gestió o protecció, tant de l’espècie com del seu hàbitat. Penseu que el Parc Natural del Cap de Creus és un LIC (lloc d’interès comunitari), signnifica el màxim nivell de protecció, i ho és precisament per la presència de Dofí Mular a les seves aigües.

Actualment el catàleg de Projecte NINAM compta amb un centenar d’animals identificats, i gràcies a una campanya d’apadrinament feta a la primavera de 2012,  gairebé la meitat ja tenen nom propi. Pots veure el llistat aquí.

Seguirem aprofundint en aquest tema en successives entrades al blog, esteu pendents.

albert

3 pensaments sobre “La Fotoidentificació del Dofí Mular (1)

 1. Hermes

  No en tenia idea que feieu fotos dels altres membres del grup per tal d’identificar a un sol membre, ajudant així si ha patit noves ferides que dificulten coneixer de quí es tracta.
  Molt interessant.
  Gràcies Albert.

  Hermes

  Respon
 2. Retroenllaç: Posa-li nom a un dofí mular « PROJECTE NINAM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s