Àrees Marines RN2000, Madrid, Setembre 2011

La Mar d'Amunt, des del Pla de Tudela: Cap de Creus

El compte enrere ha començat. Espanya té només 6 mesos per presentar a la Comissió Europea la seva proposta d’àrees marines per incloure dins la Xarxa Natura 2000; en cas contrari, es repetirà la sanció emesa aquesta setmana pel Tribunal de Justicia Europeu, a la comunitat autònoma de Canàries, per no haver presentat a temps “els deures” que tenia imposats per tal de finalitzar el seus plans de gestió.

La Xarxa Natura 2000 és la principal eina de conservació que existeix a la UE, amb la que Europa pot garantir la salvaguarda dels seus hàbitats i espècies més significatius.

I és que Espanya tot i ésser una “alumna aplicada” a terra, on la Xarxa Natura 2000 cobreix els mínims acordats davant la UE, és a dir, el 25% del territori terrestre protegit; fins ara, en canvi, té una nota de suspès a mar, on l’àrea inclosa és del 1,1%, molt lluny del mínim del 25% imposat per Europa a tots els estats membres.

Amb la finalitat de subsanar-ho, la Fundación Biodiversidad i el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (MARM) juntament amb altres 8 socis, va posar en marxa l’ambicios projecte “Life+Indemares” que, des de l’1 de gener de 2009 recopila informació científica i es reuneix amb els principals “stakeholders” dels 10 principals paradisos marins espanyols per incloure’ls a la Xarxa Natura 2000 Marina.

A hores d’ara ens trobem a l’equador del Projecte, que finalitzarà a finals de 2013 i per això un dels socis, WWF España ha reunit durant tres dies a tots els implicats, en el marc de les jornades “Red Natura 2000 Marina: situación actual y retos futuros para su gestión y financiación en España”.

L’estat de la qüestió és el següent:

Espanya té 3 regions biogeogràfiques amb 10 Àrees Marines Protegides (AMPs) per incloure dins la Xarxa Natura 2000 Marina europea ben diferents: Macaronèsia, Atlàntic i Mediterrània i cadascuna d’elles té un termini de finalització, la primera gran àrea marina a protegir és la del Cachucho (Golf de Vizcaya), la següent és la que correspon a l’Arxipèlag Canari i de les 8 restants, la més prioritària és la del Canó de Cap de Creus i tot plegat amb un horitzó molt petit, finals de 2012.

Resumint, Espanya té aprobats 163 Llocs d’Interés Comunitari (LIC) i 76 Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) en el mar que son el primer pas en aquesta carrera per la conservació. El següent és designar, a partir d’aquests, les Zones d’Especial Conservació (ZEC) que han de ser presentats a la Comissió Europea en els terminis citats anteriormente per a la seva inclusió dins la Xarxa Natura 2000 Marina.

Tot plegat fa inevitable preguntar-nos: estarà garantida la fràgil salut dels “mars espanyols” amb la proposta de LIC i ZEPA actuals?

I la resposta en la que científics, treballadors de les administracions implicades (comunitària, espanyola i autonòmica), empresaris del mar, pescadors, i altres stakeholders com els ecologistas i usuaris del mar reunits en aquestes Jornades coincideixen,  en manifestar un “no” rotund.

26-09-2011/9:30h

Gemma González Potrony (Projecte NINAM)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s